Primar: Piciu Valentin
Care sunt principalele realizari pe care le-ati avut in acest mandat?
In aceasta perioada au fost initiate si s-au derulat investitii fara precedent in istoria comunei Verguleasa, dupa cum urmeaza:
1. Cel mai important proiect realizat in acest mandat este reteaua de alimentare cu apa la nivelul intregii comune, in cele 7 sate. Indicatorii proiectului: lungime retea 30 km, 1 gospodarie de apa, 2 puturi forate la 300 m adancime, 2 bazine a cate 150 mc, valoarea investitiei 4,8 milioane lei, fara TVA.
2. Construire sala de sport cu tribuna 180 locuri, amplasata in curtea scolii din satul Poganu (investitie in curs). Valoarea investitiei 4,2 milioane lei, fara TVA.
3. Reabilitare, modernizare, extindere si dotare Camin Cultural din satul Poganu (investitie in curs). Valoarea investitiei 1,05 milioane lei, fara TVA.
4. Infiintare Centru Multifunctional Social in comuna Verguleasa, cu finantare din fonduri externe nerambursabile in valoare de 730.066 lei ( 173.000 Euro), unde 69 de copii participa zilnic la activitati educative si servesc o masa calda, sub supravegherea instructorilor educativi.
5. Contractarea serviciului de salubritate la nivelul intregii comune, cu ridicarea gunoiului menajer de la domiciliu, si asigurarea pubelelor cu titlu gratuit.
6. Refacerea iluminatului public la nivelul intregii localitati, dotarea lampilor de iluminat cu becuri economice pentru reducerea consumului, si mentinerea acestuia in stare permanenta de functionare.
7. Decolmatarea paraului Surduiu pe o lungime de 2 km pentru evitarea inundarii gospodariilor din zona strazilor Hidrocentralei si Sub Gradini din satul Dumitresti.
8. Decolmatarea canalului Poganu – Olari, pentru evitarea indundarii gospodariilor din satul Poganu, strada Oltului.
9. Construirea unei punti pietonale peste paraul Surduiu.
10. Refacerea partii carosabile prin asfaltare pe coasta de pe strada Dumitresti Dealul Mare (la Lepadatu).
11. Asternerea unui covor asfaltic in lungime de 1 km, intre satele Cazanesti si Vanesti.
12. Refacerea gardului de fatada si de imprejmuire la gradinita din satul Dumitresti.
13. Construirea gardului din fata Scolii Gimnaziale Poganu.
14. Dotarea cu doua centrale termice noi a 150 kw la Scoala Gimnaziala Poganu.
15. Construirea unui gard de imprejmuire din placi de beton la sediul primariei, pe o lungime de 315 metri liniari.
16. Amenajarea unui grup sanitar la Gradinita cu Program Normal Verguleasa.
17. Construirea unui gard de fatada la Gradinita cu Program Normal Verguleasa.
18. Construirea unui gard de fatada si de imprejmuire la Gradinita cu Program Normal Cucueti.
19. Amenajarea Gradinitei cu Program Normal Cucueti.
20. Reparatie si consolidare punte pietonala peste paraul Cungrea intre satele Cazanesti si Valceni.
21. Dotarea primariei cu buldoexcavator, tractor cu remorca, autoutilitara si autoturism de serviciu.
22. Dotarea cu inca un microbuz scolar nou.
23. Definitivarea documentatiei proiectului de canalizare la nivelui intregii localitati, in toate cele 7 sate, pe o lungime de 37 km, si obtinerea finantarii pentru realizarea acestei investitii in valoare de 14,8 milione lei, urmand ca in cel mai scurt timp sa inceapa lucrarile, dupa derularea procedurilor de achizitie publica.
24. Intocmirea documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii in vederea modernizarii unor drumuri de interes local pe o lungime de 5,4 km, prin asfaltare, urmand ca dupa introducerea conductelor de canalizare pe strazile respective sa inceapa lucrarile de asfaltare.
25. Asigurarea unui echipament nou pentru trupa de calusari.
26. Reinfiintarea echipei de fotbal “Vointa Verguleasa” si asigurarea echipamentului necesar.
Care sunt cele mai importante probleme cu care se confrunta cetatenii din comuna si ce solutii aveti pentru ele?
Cea mai mare problema a locuitorilor comunei Verguleasa este fondul funciar. La 25 de ani de la aparitia Legii nr. 18/1991, inca mai sunt cetateni care nu si-au primit tot terenul, care nu au titluri de proprietate emise, sau care nu au terenul inscris in documente. Sunt mari probleme in ceea ce priveste limitele de proprietati si granituirile, atat in intravilan cat si in extravilan. Din lipsa banilor cetatenii nu si-au dezbatut taxele de succesiune si nu au efectuat iesirile din indiviziune, fapt ce conduce la numeroase neintelegeri intre mostenitori, din acest motiv, de cele mai multe ori, nu au posibilitatea sa incheie contracte de arenda cu asociatiile agricole care utlizeaza terenuri pe raza comunei, si totodata, nu pot obtine subventiile pe suprafata, de la APIA. In acest context am facut demersuri pentru introducerea comunei intr-un program de cadastru general, in urma caruia s-ar putea clarifica situatia juridica a fiecarui teren.
O alta problema a locuitorilor comunei este lipsa locurilor de munca, neavand prea multe de oferit potentialilor investitori pentru a veni sa investeasca pe raza comunei Verguleasa (ma refer aici, in primul rand, la suprafete de teren disponibile pentru a fi amplasate unitati de productie, si la utilitati: canalizare, gaze).
Ce v-ati propus sa realizati in acest mandat si nu ati reusit inca? De ce?
O nerealizare a acestui mandat este „Modernizarea drumurilor de interes local”. Desi am depus la MDRAP un proiect de modernizare drumuri prin asfaltare, pe o lungime de 5,4 km, inca din anul 2012, inregistrat sub nr. 2334/DGLP/25.09.2012, proiect care se afla pe lista de investitii a MDRAP, nu am reusit pana in prezent sa-l executam, avand in derulare proiectul de alimentare cu apa, si nu am putut obtine finantare si pentru drumuri.
O alta nerealizare este sediul de primarie, in prezent functionand intr-un sediu cu o vechime de peste 100 de ani, total inadecvat desfasurarii activitatii, dar nu cred ca era normal sa punem sediul primariei inaintea investitiilor de infrastructura, absolut necesare. Sper sa reusesc construirea unui sediu nou dupa realizarea investitiei de canalizare si drumuri.
Cum ati colaborat cu institutiile judetene si centrale? Ati avut sprijin in realizarea proiectelor?
Cu institutiile judetene si centrale am avut o relatie foarte buna, indeosebi cu Consiliul Judetean Olt, primind sprijinul necesar in realizarea proiectelor propuse.
Care este relatia dumneavoastra cu Consiliul Local? Au fost partenerii dumneavoastra in acesti ani?
Cu Consiliul Local am avut o relatie buna, in ciuda faptului ca am avut opozitie destul de puternica, insa, de fiecare data cand a fost vorba de a face ceva pentru comunitate, cu totii au fost de acord, intelegand ca, de fapt, acesta este rolul nostru, ca alesi locali.
Ce va propuneti sa realizati in urmatorul mandat si ce proiecte noi aduceti pentru comuna?
In urmatorul mandat mi-am propus:
- Implementarea proiectului de canalizare, la nivelul intregii comune, avand finantarea asigurata, in valoare de 14.809.396,00 lei, conform contract de finantare nr. 10246/09.06.2015. Termen de executie 31.12.2018.
- Obtinerea finantarii si implementarea proiectului „Modernizarea drumurilor de interes local”.
- Definitivarea lucrarilor aferente investitiei „Sala de sport cu tribuna 180 locuri”. Termen de executie 30.09.2016.
- Definitivarea lucrarilor de „Reabilitare, modernizare, extindere si dotare Camin Cultural din satul Poganu”. Termen de executie 30.09.2016.
- Reabilitarea gradinitelor din comuna si dotarea acestora cu centrale termice.
- Construirea unei gradinite noi in satul Verguleasa prin PNDR 2014-2020.
- Introducerea UAT Verguleasa intr-un program de cadastru general pentru stabilirea cu exactitate a proprietatilor cetatenilor.
Care sunt investitiile pe care luati în calcul a le face în anul 2016, atât din sursele atrase de la Ministerul Finantelor, cât si din surse proprii?
Din pacate, bugetul anului 2016 nu ne ofera prea multe posibilitati pentru realizarea unor investitii majore, fiind cu mult mai mic decat bugetul anului 2015. Cu toate acestea, asa cum mentionam anterior, avem in derulare si se vor definitiva lucrarile la Sala de sport si la Caminul cultural, iar dupa definitivarea procedurilor de licitatie, vom incepe lucrarile de canalizare, toate acestea cu fonduri atrase.
Despre scoli ce ne puteti spune, domnule primar?
Pe raza comunei Verguleasa functioneaza o singura scoala, Scoala Gimnaziala cu clasele I – VIII din satul Poganu, care se afla in stare foarte buna, fiind reabilitata cu fonduri prin Banca Mondiala. Este dotata cu mobilier nou, cu centrale termice noi, fiind asigurate toate conditiile necesare desfasurarii actului educativ.
Ce a însemnat anul 2015 pentru dumneavoastra, în sensul lucrurilor facute pentru comunitatea în fruntea careia sunteti?
Anul 2015 a fost anul de gratie pentru administratiile publice locale, avand in vedere ca am beneficiat de un buget rezonabil care ne-a permis realizarea unor mici investitii, din fonduri proprii, absolut necesare in comunitate. As aminti: realizarea de garduri de imprejmuire si de fatada la scoli si gradinite, reparatia gradinitei din satul Cucueti, grup sanitar la gradinita Verguleasa, gard de imprejmuire la sediul primariei, o punte pietonala peste paraul Surduiu, reparatia puntii pietonale peste paraul Cungrea, si altele. Totodata, am avut banii necesari pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile prin programele de investitii, si cofinantari, fiind cunoscut faptul ca, realizarea investitiilor majore prin fonduri atrase, implica si costuri din partea administratiei publice locale (ex.: studii de fezabilitate, taxe, avize, acorduri, dirigentie de santier, etc.).
Avand in vedere cele prezentate, apreciez ca, in acesti 4 ani, s-au facut pasi importanti in dezvoltarea durabila a localitatii noastre, iar, pe viitor mi-am propus mentinerea ritmului de dezvoltare si al nivelului investitional, astfel incat, in cel mai scurt timp, sa putem beneficia de toate facilitatile la care are acces un cetatean european.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!